“Його дума, його пісня”

“Його дума, його пісня”

Свою Україну любіть. 

Любіть її… во врем’я люте,

 В останню, тяжкую минуту

 За неї Господа моліть. 

Т. Шевченко

У цих словах нашого незабутнього Кобзаря – весь зміст його нелегкого, але яскравого життя. Щороку, в березні, Україна відзначає дні, які в народі називають “шевченківськими”. 9 і 10 березня – день народження і день смерті поета. А між ними – ціле людське життя. Недовге життя – лише 47 років. З них 24 –  у кріпацькій неволі, 10 – на засланні, 13 років залишалося йому на вільну працю.

4 березня 2020 року у  бібліотеці-філії №3 (вул. Хоткевича, 52а) Івано-Франківської  МЦБС Департаменту культури міської ради для юних користувачів відбулася  експрес-гра “Його дума, його пісня”. Читачі бібліотеки взяли участь у експрес-грі “Його дума, його пісня” і пригадали сторінки життя і творчості поета. Всі охочі також долучилися до розгадування кросворда. Щоб знайти правильні відповіді, користувачі шукали підказки на виставці “Скарби безсмертного Кобзаря”.

Тарас Григорович Шевченко – один із найкращих письменників світу, у творчості якого гармонійно поєднувались талант поета-борця з талантом тонкого поета-лірика. Прекрасна, неповторна, мальовнича природа України постає в багатьох творах поета. Його поезії ніжні, ліричні, дуже близькі до усної народної творчості. Перебуваючи на чужині, поет згадує Україну. І перед очима його постають і могутній Дніпро, що несе свої хвилі до Чорного моря, й червона калина, широкі зелені лани й білі вишневі садки. І відступають сірі стіни каземату Петропавлівської фортеці, затягнене хмарами петербурзьке небо і жовті піски далекого Кос-Аралу. До неї, любої України, лине бентежна душа поета. А на папері з’являються чудові безсмертні рядки. Тут, у неволі, на далекому засланні, написав поет свій відомий твір –  поему «Княжна» («Зоре моя вечірняя… »), в якій згадує милу його серцю Україну… І недаремно, зараз, у цей важкий для України час ми часто звертаємося до поетової спадщини. Бо хоч минуло майже 200 років з часу написання цих творів, вони актуальні як ніколи:

            Схаменіться! Будьте люди,

           Бо лихо вам буде.

           Розкуються незабаром заковані люде,

           Настане суд, заговорять

           І Дніпро , і гори…

          …І забудеться срамотня

           Давняя година,

           І оживе добра слава,

           Слава України…

Відповідальні за проведення Озарко М. М. , Даниляк Т. В.

Залишити коментар